Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ανάδρομος Άρης: Να μπορώ να Θέλω!


Ο Άρης συμβολίζει, την τόλμη, τη δράση και την ενέργεια είτε ως δραστηριότητα, είτε με τη μορφή της λίμπιντο. Ως εκ τούτου, όταν τον συναντάμε ανάδρομο σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο, δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν ακολουθεί το συνηθισμένο τρόπο έκφρασης αυτού του πλανήτη. 
Η παραδοσιακή αστρολογία μιλάει για δειλία και ατολμία, όπως επίσης για εσωστρέφεια και ύπουλο χαρακτήρα, πράγματα που ασφαλώς μπορεί να συμβαίνουν, αλλά μόνον όταν συνάδουν σ’ αυτό και τα υπόλοιπα στοιχεία του χάρτη. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να γίνει εκδικητικός και οργίλος και να προκαλεί το θυμό ή την αντιπάθεια των άλλων. 
Στην άλλη περίπτωση μπορεί να στραφεί προς τον εαυτό του με αυτοκαταστροφικές διαθέσεις. 
Συχνά, στη ρίζα όλων αυτών μπορεί να βρίσκεται η ενοχή στην επιθυμία και στην απόλαυση, που μπλοκάρει τη δημιουργική αυτοέκφραση. 
Σίγουρα ο άνθρωπος έχει έναν δικό του τρόπο εξωτερίκευσης και έκφρασης, ενώ μπορεί να μην ακολουθεί την πεπατημένη σε ότι αφορά την επίλυση προβλημάτων που απαιτούν τις αρετές που εκφράζει ο συγκεκριμένος πλανήτης. Δεν έρχεται εύκολα σε αντιπαράθεση και διαλέγει πλάγιες οδούς για να επιτύχει τους στόχους του. Δεν έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας όπως συχνά αναφέρεται, απλά δεν θα τη φανερώσει προς τα έξω και θα προτιμήσει να δώσει την τελική μάχη στον τόπο και το χρόνο που αυτός νομίζει ότι διαθέτει περισσότερες πιθανότητες νίκης. Δύσκολα θα γίνει ήρωας με την έννοια όχι αυτού που δε φοβάται, αλλά με την έννοια αυτού που ξεπερνά με γενναιότητα το φόβο του. Αποφεύγει όσο μπορεί τις εξωτερικές αντιπαραθέσεις. Η ετεροχρονισμένη δράση τον χαρακτηρίζει, ενώ πολλές φορές διαλέγει να κάνει τη λάθος κίνηση τη λάθος στιγμή. Συχνά οι διαθέσεις του εναλλάσσονται από την άκρατη αυτοπεποίθηση και ανάληψη πρωτοβουλίας στη μέγιστη ανασφάλεια και αδράνεια, που είναι και οι συνηθέστερες καταστάσεις γι αυτόν. Παρ’ όλα αυτά λειτουργεί ενστικτωδώς και οδηγείται διαισθητικά στην επίτευξη των στόχων του, παρόλο που αδυνατεί να καταλάβει πως η ευθεία είναι ο συντομότερος δρόμος. Μετά από πολλούς ελιγμούς και παλινδρομήσεις, καταφέρνει να φέρει τα πράγματα στα μέτρα του. Δε ρισκάρει ποτέ. Δύσκολα λειτουργεί ομαδικά ενώ είναι πολύ καλός ερευνητής όταν δουλεύει στη μοναξιά και την αφάνεια. 
Ουσιαστικά ο ανάδρομος Άρης βάζει την πρόκληση στον άνθρωπο που καλείται να κατανοήσει και να διαχειριστεί το θυμικό του και να θέσει υπό έλεγχο τα ένστικτά του, συντονίζοντας την εσωτερική με την εξωτερική δράση.



Σε διέλευση ο ανάδρομος Άρης αποσυντονίζει κάθε είδους δραστηριότητα. Ξαφνικά ξεσπάσματα μπορεί να προκαλέσουν αναίτιες αντιδικίες και αντιπάθειες, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν στο προσκήνιο συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που έρχονται από το παρελθόν. Δεν ενδείκνυται για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, αφού και μια απλή συζήτηση που θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προθέσεις μπορεί άνετα να καταλήξει σε έναν μεγαλοπρεπή καυγά. Αυτό μπορεί να συμβεί και εξαιτίας των υπερβολικών υποχωρήσεων που έχει κάνει κάποιος υπό την επήρεια του ανάδρομου Άρη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει θυμό και να ξεσπάσει. Πρωτοβουλίες και ανάληψη νέων έργων είναι καλό να αναβάλλονται ενώ κάθε είδους διεκδικήσεις έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να δικαιωθούν. Καλό επίσης είναι να αναβάλλονται οι εγχειρήσεις και οι αγορές μηχανημάτων. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται κάποια αναστολή στη δράση και ότι σχετίζεται με αυτήν. Η ενδοσκόπηση και η στροφή της ενέργειας του πλανήτη προς τα μέσα είναι μια σωστή τακτική, που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλές πράξεις και να καταστρώσουμε νέες στρατηγικές, τις οποίες θα βάλουμε σε εφαρμογή μόλις επανέλθει ο πλανήτης στην ορθόδρομη πορεία του. Η παγίδα βέβαια εδώ, είναι η ενέργεια που μπλοκάρεται και σιγοβράζει, έτοιμη να εκραγεί. Αν διοχετευτεί σωστά σε δημιουργική εσωστρεφή εργασία, τότε οι… μυστικές προπονήσεις μπορεί να πιάσουν τόπο μελλοντικά. Πάντως μερικές φορές, μπορεί η όλη κατάσταση να ευνοεί κάποιου είδους πρωτοβουλίες, όπως είναι η επαναδραστηριοποίηση σε θέματα που στο παρελθόν δεν είχαν ολοκληρωθεί. 
Ωστόσο η "ολιστική" διαχείριση του ανάδρομου Άρη, δηλαδή η ριζική αντιμετώπιση, απαιτεί να πάμε βαθύτερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα "στρατηγική" και αν επεξεργαζόμαστε, πάντα θα πρέπει να μπαίνει πρώτα το ερώτημα, αν η δράση της εξυπηρετεί τις πραγματικές μας επιθυμίες, τις οποίες είναι πολύ αβέβαιο ότι γνωρίζουμε. 

Άρα το πρώτο ζητούμενο είναι να τις ανακαλύψουμε.

Πάλι όμως είναι συνήθως δύσκολο να τις ολοκληρώσουμε.

Άρα το δεύτερο ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε τον τρόπο να έχουμε τη δύναμη της επιθυμίας! 
Αυτή είναι η υπέρτατη επίτευξη, η ύψιστη κατανόηση, ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να ενσαρκώσουμε την ενέργεια του ανάδρομου Άρη!

Ο Άρης γυρνάει ανάδρομος κάθε 2 χρόνια περίπου και η κίνησή του αυτή διαρκεί γύρω στους 2,5 μήνες. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Άρης και Αφροδίτη όταν βρίσκονται ανάδρομοι σε γενέθλιους χάρτες, συχνά συσχετίζονται με την εμφάνιση ομοφυλοφιλίας. Αυτό από μόνο του είναι λάθος και δεν αρκεί. Παρατηρούνται οι δύο πλανήτες ανάδρομοι σε πολλά ωροσκόπια ομοφυλοφίλων και μπορεί να αποτελούν ένδειξη, αλλά ποτέ απόδειξη. Ποτέ, χωρίς να υπάρχουν και αρκετά άλλα στοιχεία που να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αν οι πλανήτες αυτοί είναι σε ζώδια πτώσης ή αδυναμίας, όπως για παράδειγμα ένας Άρης στο Ζυγό, αυτό δεν αρκεί, αν δεν συνάδει και το υπόλοιπο ωροσκόπιο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανδρών με ανάδρομο Άρη στο Ζυγό που δεν έχουν καθόλου ομοφυλοφιλικές τάσεις. Γενικά αυτή η ερμηνεία προέρχεται από τη λογική της κοινωνικής οπτικής, που προδιαθέτει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Πριν όμως βιαστούμε να εκφράσουμε θετική ή αρνητική άποψη γι αυτό, ας θυμηθούμε την αρχετυπική δομή της κοινωνίας, με την έννοια της ανάδυσης των συμβόλων μέσα από τα βαθύτερα στρώματα του ανθρώπινου ομαδικού ασυνείδητου. Εδώ έχουμε μια αναλογία σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Θανάσης Ματσώτας