Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Albert Camus- Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.


Το παρακάτω κείμενο είναι ένα αστρολογικό πορτραίτο που έγραψε η Κατερίνα Σαλωνίκη για μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες του ζωδίου του Σκορπιού (στη δημιουργική του πλευρά) και μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο των γραμμάτων.

Αντιπροσώπευσε το ζώδιό του σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής του, εφόσον υπήρξε πάνω απ όλα στοχαστικός, διεισδυτικός, κυνικός, αισθησιακός και παθιασμένος.
Γεννήθηκε στην Αλγερία το 1913 γνωρίζοντας τον πατέρα του από μια φωτογραφία εφόσον χάθηκε στον πόλεμο. Ο Πλούτωνας κυβερνήτης του ζωδίου του στον 10ο οίκο σε τετράγωνο με τον ωροσκόπο, καταδεικνύει αυτή την απώλεια.

Στα 17 του χρόνια αρρωσταίνει από φυματίωση και η ζωή του δυσκόλεψε πολύ. Η Σελήνη στην ακμή του 6ου οίκου και ο ωροσκόπος Παρθένος τον έκαναν φιλάσθενο και ο κυβερνήτης του 6ου οίκου Ουρανός σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα, εκτός από την αντιδραστική και ονειροπόλα του φύση, ευαισθητοποιούσε και την υγεία του.
Παρόλα αυτά σπούδασε φιλολογία, αρχίζοντας να γράφει τα πρώτα του κείμενα σε περιοδικά.
Το 1935 ιδρύει το «Theatre du Travail» (Θέατρο της Εργασίας) για το οποίο δουλεύει με πολλές ιδιότητες ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Μόλις είχε χωρίσει με την πρώτη γυναίκα του που παντρεύτηκε το 1934. Παντρεύεται ξανά μετά από 6 χρόνια το 1940 τη δεύτερη γυναίκα του, αποκτώντας 2 παιδιά.
Το 1957 βραβεύεται με Νόμπελ λογοτεχνίας έχοντας δώσει ήδη 3 αριστουργήματα.
Ο «Ξένος», η «Πανούκλα» και η «Πτώση» τον έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο. Ο Ερμής στον Τοξότη, στον 3ο οίκο της συγγραφής, κυβερνήτης του Ωροσκόπου και του 10ου οίκου της καριέρας σε εξάγωνο με τον Ουρανό, αποτύπωσε όλο το συγγραφικό του ταλέντο αλλά και τον τρόπο σκέψης του.

Αντίθετος σε κάθε δόγμα αλλά και ιδεολογικό απολυταρχισμό, εξέφρασε μέσα από τα βιβλία του την αντίθεσή του με την πίστη σε θρησκείες και σε οποιονδήποτε αφορισμό που αποστρέφεται την ανθρώπινη φύση.
Το εξάγωνο όμως του Ήλιου με τον Δία με τον Ήλιο να κυβερνά τον 12ο οίκο τον έκανε υποστηρικτή των αδυνάτων, νιώθοντας μέσα του την ανάγκη για συνεχή ενδοσκόπηση, εφόσον η αρρώστια του τον είχε εξοικειώσει με τον θάνατο, κάτι που φαίνεται διαρκώς μέσα από τα συγγράμματά του.
Η Σελήνη στον Υδροχόο έδινε συνεχώς πνοή σε όλα αυτά, δηλώνοντας ανένταχτος ονομάζοντας αλήθεια ό,τι διαιωνίζεται.
Θεωρώντας ακόμα και τον σουρεαλισμό ένα παρωχημένο πνευματικό κίνημα, ασχολήθηκε με το θέατρο, πιστεύοντας πως η τέχνη δεν αντέχει τη λογική.
Έγραψε 4 θεατρικά έργα: «Καλιγούλας», «Η παρεξήγηση», «Κατάσταση πολιορκίας», «Οι δίκαιοι».
Η Αφροδίτη στο Ζυγό τον ενώνει με την τέχνη, στην οποία βρίσκει καταφύγιο η μοναχική του ιδιοσυγκρασία, εκφράζοντας όλη την εσωστρέφειά του μέσα από το τετράγωνο της Αφροδίτης με Άρη και Ποσειδώνα.
Η σύνοδος του Άρη με τον Ποσειδώνα στον Καρκίνο είναι η όψη που τον κάνει τόσο μυστηριακό, υπογράφοντας την ανάγκη του να συνδέει τη σωματική με την πνευματική ενέργεια, ενώ παράλληλα φροντίζει την ευάλωτη ψυχική και σωματική του υγεία.
Δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερα ούτε στον κόσμο ούτε στον εαυτό του, βρίσκοντας τραγικό θάνατο σε δυστύχημα στις 4 Ιανουαρίου του 1960, μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο εκδότης του.
Το 2013 ονομάστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Sarkozy»Έτος Αλμπέρ Καμύ», συμπληρώνοντας έναν αιώνα από τη γέννησή του.
Ο Σκορπιός μέσα του μεσουράνησε στο γεγονός πως απεχθάνονταν κάθε ματαιόδοξη εκδήλωση είτε κοινωνική είτε του εαυτού μας, εκφράζοντας την δοτικότατη όψη του Ήλιου του με τον Δία από τον Αιγόκερω, σαν μια σταθερή φιλοδοξία ενός διανοητή, ανθρωπιστή και ευαίσθητου επαναστάτη, ενάντια σε κάθε τι που εμπόδιζε τον άνθρωπο να αισθάνεται θάρρος απέναντι στη ζωή και στον θάνατο.

  
Κατερίνα Σαλωνίκη

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αστρολογία των χάρτινων ηρώων- Μαφάλντα



Η Ματθίλδη, όπως είναι η αντιστοιχία του ονόματός της στα Ελληνικά, είναι μια Ζυγός (με βάση την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας) που εκφράζει σε όλες τις ιστορίες της το βασικό μότο του ζωδίου της: η κόλαση είναι οι άλλοι!
Είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι με ενήλικη αντίληψη, ανακατεμένη με παιδική περιέργεια και αφέλεια.
Εκφράζοντας τέλεια μια από τις χαρακτηριστικότερες αστρολογικές όψεις της εποχής της, το εξάγωνο  του Ουρανού με τον Ποσειδώνα, έχει μια βαθιά ανθρωπιστική και πολιτικοποιημένη αντίληψη για τα πράγματα και προβληματίζεται για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής της, όπως ο Ψυχρός πόλεμος, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη πατρίδα της την Αργεντινή, η πείνα και η κοινωνική ανισότητα.
Όλα αυτά μέσα από τις ανυπέρβλητες και ανεξάντλητες ατάκες της, προϊόντα του πανέξυπνου Ερμή της στην Παρθένο σε τρίγωνο με το Δία.
Ο Κρόνος σε αντίθεση με την Αφροδίτη και η Σελήνη της στον Καρκίνο, την κάνουν να γκρινιάζει συνεχώς με τους άλλους και να ζητά αποδείξεις αγάπης, κυρίως από τον πατέρα της. Η λογική των μεγάλων της φαίνεται τυραννική. Μια αγωνία γεννιέται μέσα από το μηδενισμό της εποχής της, αλλά πέφτει στα μαλακά της ενήλικης λογικής της. Άλλωστε όπως λέει και η ίδια σε μια από τις ανεπανάληπτες ατάκες της, «το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία, κάνει όμως μια πολύ καλή απομίμησή της»!

Το κείμενο είναι από παλιότερη συνεργασία με το περιοδικό Astropolis

Θανάσης Ματσώτας 


Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Aleister Crowley- Το ωροσκόπιο ενός Μάγου



Στις 12/10/1875 στις 11.40 τα μεσάνυχτα στο Leamington της Αγγλίας γεννήθηκε ο πολυγραφότατος ποιητής και συγγραφέας, συγκλονιστικός εξπρεσιονιστής ζωγράφος, ικανότατος σκακιστής, ένας από τους μεγαλύτερους ορειβάτες της εποχής του, μα πάνω απ΄ όλα ο ΜΑΓΟΣ, «Edward Alexander Crowley» γνωστότερος ως «Aleister Crowley».

Ζυγός με ωροσκόπο Λέοντα και Σελήνη στους Ιχθείς, ο άνθρωπος με το τόσο απροσδόκητο ωροσκόπιο, όπως και η ζωή του.
Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς, στον τρελό χορό των πλανητών στο γενέθλιο χάρτη του.

Οι μεγάλες ψυχικές του ικανότητες, διακρίνονται εύκολα από την αντίθεση του Ποσειδώνα από το μεσουράνημα με το Δία των μάγων στο Σκορπιό, σε σύνοδο με τον Ερμή στο «μυστικό» 4ο οίκο.
Με το φιλόδοξο και αποτελεσματικό Άρη στον Αιγόκερω κυβερνήτη του 10ου οίκου σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα, σκαρφάλωσε αστραπιαία και σε πολύ μικρή ηλικία, όλες τις βαθμίδες της διασημότερης εσωτερικής αδελφότητας της εποχής του, της «Golden Dawn», με την ίδια άνεση που επιχείρησε να αναρριχηθεί στη «Kanchenjunga», τη δυσκολότερη κορυφή των «Ιμαλαϊων».

Πρωτοστάτησε στη διάλυσή της «Golden Down» ανοίγοντας πόλεμο μέχρις εσχάτων με τον αρχηγό της «Mc Gregor Mothers», που το πεδίο του ξεκινούσε από τα Αγγλικά δικαστήρια και τελείωνε στις ορδές των δαιμόνων, που έστελνε ο ένας στον άλλον.

Η ταξιδιάρα Σελήνη του στους Ιχθείς στον 9ο οίκο σε εξάγωνο με Πλούτωνα και Άρη, τον έκανε να συνεχίσει την εσωτερική αναζήτηση κυρίως στην Ανατολή αλλά και σε όλον σχεδόν τον κόσμο.

Στην Κεϋλάνη αντίκρισε τον παλιό του φίλο «Allan Bennet» (πρωτοπόρο Βουδιστή, που τον μύησε στη Yoga), να αιωρείται στο δωμάτιο.
Στην Ινδία μυήθηκε στη σεξουαλική μαγεία μέσω του ταντρισμού «Bangali» της αριστερής χειρός, στο Μεξικό εξαφάνισε το είδωλό του στον καθρέφτη και πέρασε μια νύχτα από το μήνα του μέλιτος στη μεγάλη πυραμίδα.
Εκεί αφού έκανε επίδειξη των μαγικών του δυνατοτήτων στη γυναίκα του, φωτίζοντας με «αστρικό φως» το δωμάτιο, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στις μεντιουμιστικές δυνατότητές της, μέσω των οποίων η ανώτερη οντότητα «Aiwass» του υπαγόρευσε το «Βιβλίο του Νόμου» τη «Βίβλο» του «ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ».

Γυρίζοντας στην Ευρώπη εισχωρεί στο τάγμα «Ordo Templi Orientis», γρήγορα γίνεται αρχηγός του κάνοντας το όχημα για τη διδασκαλία του «ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ» και του νέου αιώνα του Ώρου, που απεσταλμένο του, θεωρούσε τον εαυτό του.
Η διδασκαλία αυτή συμπυκνώνεται τέλεια και μοναδικά στη φράση :«Κάνε αυτό που θέλεις, αυτό είναι το σύνολο του νόμου. Αγάπη είναι ο Νόμος. Αγάπη υπό Θέλημα».

Κατέφυγε στην Κεφαλού της Σικελίας, όπου ίδρυσε το «Αββαείο του Θελήματος», αλλά γρήγορα εκδιώχτηκε από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι.





Θεμέλιος λίθος στο ωροσκόπιο του η τέλεια αντίθεση Κρόνου - Ουρανού σε ζώδια του σταθερού σταυρού τετραγωνισμένη μάλιστα από τον Πλούτωνα, που τον ωθούσε σε συνεχείς προκλήσεις του κοινωνικού κατεστημένου και μάλιστα της Βικτωριανής ηθικής, αντίσταση και ρήξη με την εξουσία, καταστροφή των κατεστημένων δομών, χωρίς να υπολογίζει τον κίνδυνο.
Όψεις και θέσεις μεγάλης σκληρότητας, σ΄ αυτόν τον αστρολογικό σχηματισμό, ικανές να αντιταχθούν στην ευαισθησία του Ζυγού Ήλιου του και της υδάτινης Σελήνης του. Σκληρότητα τονισμένη περισσότερο από τη θέση του Άρη.

Ο αυτάρεσκος και δραματικός ωροσκόπος του στο Λέοντα, έριχνε λάδι στη φωτιά δίνοντας περισσότερη ώθηση, ώστε όλο αυτό το «πακέτο» να λάμψει αρνητικά μέσα από τα tabloids της εποχής, που τον προέβαλαν πρωτοσέλιδο, τονίζοντας την αμφιφυλοφιλία και την εκκεντρικότητά του και προσφωνώντας τον ως το «ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ 666».
Ένα όνομα που ο ίδιος είχε διαλέξει για τον εαυτό του.

Ο ίδιος όμως αστρολογικός σχηματισμός του έδωσε την πρωτοτυπία, την απεριόριστη δύναμη και ανθεκτικότητα που χρειαζόταν, για να αντέξει μέσα από τις δυσκολίες στην αξεπέραστη πρωτοπορία του.
Άλλωστε το πρώτο μυητικό του όνομα στην Golden Dawn, ήταν αδελφός «Perdurabo» που σημαίνει «Αυτός που αντέχει ως το τέλος».


Εξοργιστικά υπαινικτική ως προς την σημαντικότητα της ατομικότητάς του, είναι η ακρίβεια αρκετών όψεων στο ωροσκόπιο του.
Δηλαδή η easy opposition με Ήλιο, Ουρανό, Κρόνο όλοι στην 20η μοίρα και το εξάγωνο Σελήνης Άρη στην 23η μοίρα.
Το εξάγωνο αυτό του έδινε αντοχή, φυσική και μυϊκή δύναμη, που ήταν απαραίτητες στα σπορ που επιδιδόταν, αλλά και συνοχή στο σχηματισμό «αστρικού» και φυσικού σώματος, επίσης απαραίτητης στα δύσκολα μονοπάτια της πρακτικής Μαγείας.

Είναι χαρακτηριστική η 20η μοίρα του Υδροχόου για τη κακή φήμη και τον αχαλίνωτο χαρακτήρα που μπορεί να δώσει στον άνθρωπο.
Επίσης χαρακτηριστική είναι η 20η του Λέοντα για την υποστήριξη από δυνατούς, έγκυρους και μορφωμένους ανθρώπους, που πάντα ο Growley είχε ανάμεσα στους μαθητές του, παρ΄ όλη τη κακή του φήμη.
Και οι δύο αυτές μοίρες προειδοποιούν για κινδύνους από ζώα.
Κάτι το οποίο συνέβη στη ζωή του όταν το άλογο πάνω στο οποίο επέβαινε, σκόνταψε και κατρακύλησαν μαζί σε έναν γκρεμό 40 ποδιών βάθους, χωρίς να πάθει το παραμικρό.

Παρεμπιπτόντως, στην άκρως ενδιαφέρουσα συναστρία του με την μεγαλύτερη Αμερικανίδα αστρολόγο «Evageline Adams», οι προαναφερθείσες μοίρες είναι σημαντικές, αφού στην 20η μοίρα ακριβώς του Υδροχόου βρίσκεται ο Ήλιος της και στην 23η μοίρα των Ιχθύων ο ωροσκόπος της, ακριβώς πάνω στη Σελήνη του Crowley.
Είναι γνωστό ότι οι δυο τους συναντήθηκαν και υπό την καθοδήγηση του Crowley έγραψαν ένα αστρολογικό βιβλίο.

Επειδή άνθρωποι σαν και αυτόν κρίνονται από το έργο τους, μπορούμε να πούμε πως ο Aleister Crowley ήταν ένας από τους ανθρώπους που (όπως ο «Jung» και ο «Gurdjieff») άλλαξε το κίνημα του εσωτερισμού στη δύση.
Έδωσε νέα επιστημονική και πρωτοποριακή μορφή, ρίχνοντας φως στις μέχρι τότε ακατανόητες και δεισιδαιμονικές μαγικές τελετουργίες.
Άλλωστε μαγεία για τον Crowley ήταν «η επιστήμη και η τέχνη, του να επιφέρεις αλλαγές σύμφωνα με τη Θέληση».

Προσπάθησε να διερευνήσει και να κατακτήσει τη χαμένη γνώση της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών. Έμεινε εξαρτημένος από αυτά ως το τέλος της ζωής του, παίρνοντας πολλαπλάσιες δόσεις από ένα κοινό χρήστη, ως το θάνατό του.
Το βιβλίο του πάντως, με τίτλο «το ημερολόγιο ενός φίλου των ναρκωτικών», διατίθεται από την Αμερικανική πολιτεία σε όσους θέλουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

Πέθανε από εκφυλισμό του μυοκαρδίου σε συνδυασμό με βαριά βρογχίτιδα. Τη στιγμή του θανάτου του ακούστηκε μια βροντή ενώ ένα φύσημα του ανέμου σφύριξε δυνατά. «Ήταν οι Θεοί που τον χαιρέτησαν», είπε η "Πατρίσια Μακ Αλπάιν" που αφηγήθηκε το γεγονός.
Η ταφή του αντάξια της φήμης του, ήταν μία αξέχαστη τραυματική εμπειρία για τη πουριτανική κοινότητα του Brighton, όπου κατ’ επιθυμία του διαβάστηκε ο προκλητικός «Ύμνος στον Πάνα», που ο ίδιος είχε γράψει.



Θανάσης Ματσώτας