Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Έκλειψη Ηλίου Νοεμβρίου 2013 στο Σκορπιό


Η Ηλιακή έκλειψη της 3ης Νοεμβρίου 2013 γίνεται στις 2.50 το μεσημέρι στον Σκορπιό και για την ακρίβεια στις 11 μοίρες και 15 λεπτά του ζωδίου.
Πρόκειται για «Υβριδική» έκλειψη ή Δακτυλιοειδή- Ολική, όπως αλλιώς ονομάζεται. Οι υβριδικές είναι σχετικά σπάνιες και οφείλονται στην καμπυλότητα της Γης, που φέρνει διάφορα σημεία της διαδρομής της έκλειψης στη σκιά ή την αντισκιά της Σελήνης. Έτσι, από κάποια σημεία της Γης φαίνεται σαν Δακτυλιοειδής έκλειψη ενώ από άλλα σαν ολική. Υπάρχει και η σπανιότερη περίπτωση στην οποία μια υβριδική έκλειψη φαίνεται σαν Δακτυλιοειδής μόνο στην αρχή ή στο τέλος της έκλειψης.
Η συγκεκριμένη έκλειψη ανήκει στη σειρά Σάρου 143 (κατά την ονοματοδοσία  Van den Bergh) ή 16 Βόρεια (κατά την ονοματοδοσία Jansky).
Για την Αθήνα έχει ωροσκόπο στις 12 μοίρες και 18 λεπτά των Ιχθύων.

Όπως και η Σεληνιακή έκλειψη που προηγήθηκε, έτσι και αυτή γίνεται κάτω από το βάρος του τετραγώνου του Πλούτωνα με τον Ουρανό που σχετίζεται με βίαιες ανακατατάξεις σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, αναδιανομή του πλούτου μέσα από σκληρές οικονομικές αλλαγές, αναμέτρηση των κέντρων εξουσίας και έντονα γεωφυσικά φαινόμενα. Το τετράγωνο αυτό γίνεται ακόμη ισχυρότερο κάτω από την επιρροή της έκλειψης αλλά και από το γεγονός του ότι «χτυπάει» τον Ουρανό και τον ωροσκόπο της «μητρικής» έκλειψης της σειράς Σάρου 143 που έγινε στις 7 Μαρτίου του 1617.
Σημαντική είναι η θέση του Άρη της έκλειψης στη 12η μοίρα της Παρθένου να κάνει εξάγωνο ιδιομοιρίας με τον Ήλιο και τη Σελήνη. Τρίγωνο με την έκλειψη κάνει και ο ωροσκόπος της. Αυτά φαινομενικά ακούγονται καλά και οπωσδήποτε θα δώσουν λύσεις και διεξόδους διαφυγής σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι παραδοσιακές ερμηνείες που διακρίνουν τις αστρολογικές όψεις σε «καλές» και «κακές» είναι μεγάλη παγίδα. Οι όψεις αυτές στην περίπτωσή μας στην ουσία διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη ροή των πλανητικών ενεργειών στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω και βοηθούν στη βίαιη εκτόνωση για τρεις λόγους: 

1. Για συντεταγμένες Αθήνας η έκλειψη γίνεται στον 8ο οίκο που σχετίζεται με το παρακράτος, την εγκληματικότητα, τα οικονομικά συμφέροντα. Βρίσκεται επίσης σε σύνοδο με τον Κρόνο που έρχεται να πιέσει περισσότερο τα πράγματα.
2. Η έκλειψη «παρέα» με τον Κρόνο τετραγωνίζουν το μόνιμο «βραχνά» του γενέθλιου ωροσκοπίου της χώρας που είναι η αντίθεση Ήλιου- Κρόνου.
3. Ο Άρης και ο ωροσκόπος τετραγωνίζουν το δύσκολο μεσοδιάστημα Κρόνου- Πλούτωνα που επίσης έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά τα αστρολογικά στοιχεία σκιαγραφούν ένα σκηνικό έντονης βίας, που ήδη πήραμε ένα πολύ άσχημο δείγμα της, έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση και την οικονομία, παρασκήνιο και παρακράτος που δεν γνωρίζει κανόνες και προτιμά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση θα γνωρίσουν νέες δόξες. 
Φυσικά τα σενάρια περί νέου εμφυλίου ακούγονται αστεία τουλάχιστον από αστρολογική άποψη, αφού το πλανητικό σκηνικό της εποχής εκείνης ήταν κατά πολύ σκληρότερο του σημερινού. Τότε πάνω από το «βραχνά» που ανέφερα προηγουμένως περνούσαν και τα δύο κέντρα εξουσίας που ακούουν στα ονόματα Κρόνος και Πλούτωνας. Τώρα έχουμε μόνο τον 1ο που δεν μπορεί μόνος του να κάνει τόσα πολλά. Η θύμηση όμως του παλιού εφιάλτη κάνει αισθητή την παρουσία του.
Το σκηνικό των εκλείψεων στον 6ο οίκο του ωροσκοπίου της Ελλάδας συνεχίζεται και τώρα και εντείνει την κατάσταση στο εργασιακό και τη δημόσια υγεία.
Η έκλειψη θα ενεργοποιηθεί και το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μεταξύ 24 Δεκεμβρίου με 22 Ιανουαρίου.

Θα επηρεάσει γενικότερα τον Σταθερό Σταυρό, δηλαδή Ταύρους, Σκορπιούς Λέοντες και Υδροχόους. Ειδικότερα θα πιεστούν οι Σκορπιοί που είναι γεννημένοι από 1 έως 6 Νοεμβρίου, οι Λέοντες που είναι γεννημένοι από 2 έως 6 Αυγούστου, οι Ταύροι που έχουν γεννηθεί από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου και οι Υδροχόοι που έχουν γεννηθεί από 30 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου.
Για αυτούς που είναι γεννημένοι ειδικά στις 2/11ου, 3/8ου, 1/5ου και 1/2ου, η έκλειψη θα επιδράσει για τους επόμενους 20 μήνες.
Ακόμη περισσότερο σημαντική είναι η έκλειψη για όσους από τους παραπάνω έχουν γεννηθεί το 1941, το 1959, το 1975, το 1977, το 1994 και το 1995.
Θα πιεστούν επίσης (όχι μόνο τώρα αλλά και προς το τέλος της χρονιάς) οι Κριοί που είναι γεννημένοι από 29 έως 31 Μαρτίου, οι Καρκίνοι που έχουν γεννηθεί από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, οι Ζυγοί που είναι γεννημένοι από 1 έως 3 Οκτωβρίου και οι Αιγόκεροι που έχουν γεννηθεί από 29 έως 31 Δεκεμβρίου. 
Για τους Καρκίνους που ξεφεύγουν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα πράγματα φαίνονται κάπως πιο ευνοϊκά, όπως επίσης και για τους Ιχθείς.

Θανάσης Ματσώτας