Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αστρολογία και αυτοκίνητα

Κάθε τι καινούριο έχει τη σφραγίδα της χρονικής στιγμής που γεννιέται. Το ίδιο συμβαίνει και στα αυτοκίνητα, μόνο που μερικά από αυτά έγιναν τα ίδια σφραγίδα για την εποχή τους, σύμβολα άποψης και στάσης ζωής. Ας δούμε μερικά από αυτά ξεκινώντας από τη μεγάλη δόξα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.



CITROEN-2CV / Ο νάρκισσος της απλότητας


Μπορεί να έγινε σύμβολο της μποέμικης ζωής και της ελευθερίας εξ αιτίας της Σελήνης του στον Τοξότη –ναι, αυτής που του έδωσε και την ηλιοροφή στη βασική έκδοση-, αλλά αρχικά σχεδιάστηκε για να τα βγάζει πέρα στη δύσκολη ζωή της αγροτικής Γαλλικής επαρχίας.
Όμως με τη σύνοδο της Αφροδίτης με τον Κρόνο στην Παρθένο τα κατάφερνε μια χαρά να κουβαλάει 2 αγρότες και δύο σακιά πατάτες τρέχοντας με 80 χλμ. και καταναλώνοντας μόνο 3 λίτρα ανά 100 χλμ. 
Το βοήθησε βέβαια και ο πεισματάρης Άρης του στο Σκορπιό να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα. Να περνάει μέσα από λάσπες και δύσβατα σημεία και να βγαίνει νικητής στα ράλλυ.
Το θράσος του ύμνησε ο Μπορίς Βιάν και το παρατσούκλι «η κατσίκα» είναι το μόνο που θύμιζε την έξαρση του Κρόνου στο ζώδιό του.

Να ένα αυτοκίνητο Ζυγός, που σε πείσμα της μαλθακότητας που χαρακτηρίζει το ζώδιο, κάποιοι το αποκάλεσαν Σπαρτιάτη.

Θανάσης Ματσώτας

Το κείμενο είναι από παλιά συνεργασία με το περιοδικό Αστρόπολις.